Tribus Callopanchini Huber, 2000.

linie.gif

Nimbapanchax petersi var den første "Roloffia" art som blev opdaget af videnskaben, den blev indsamlet af franskmanden M. Chaper i ca. 1881. Den første art som blev introduceret i akvarie hobbyen, var 3 hunner af Scriptaph. liberiense i 1908, opdaget af tyskeren J. P. Arnold hos Siggelkow import firmaet i Hamburg. Et år senere blev Callopanchax occidentalis & Scriptaph. roloffi indsamlet af J. Grote i Sierra Leone. Men det var den tyske akvarist E. Roloff, som med 6 indsamlings rejser til Sierra Leone og 1 til Liberia, som virkligt opdagede "Roloffia".

Slægtsnavnet Roloffia, Clausen 1966 bliver nu anset som et synonym til Callopanchax, G. S. Myers 1933 af de fleste experter. Slægten bliver dog stadigt refereret til som Roloffia eller Aphyosemion af mange hobbyfolk specialiseret i denne gruppe.

DNA sekvenserings forskning, udført af W. J. Murphy & G. E. Collier, gav meget overraskende resultater. Callopanchini er i virkeligheden ikke som almindeligt antaget, tæt beslægtet med Aphyosemion, men tættere med Epiplatys, og derved genindføres H. Stenholt Clausens synspunkter. Dette resulterede i en genindførsel af slægten Callopanchax se Korzen, som sidenhen er blevet splittet op se Huber.

Callopanchini er nu opdelt i fire slægter, Callopanchax (Roloffia), Archiaphyosemion, Scriptaphyosemion & Nimbapanchax, se arter.

Jeg ønsker at takke de følgende personer for deres hjælp med eller bidrag til denne hjemmeside.

Skulle du have nogle tilføjelser/rettelser/kommentarer, vent ikke med at skrive til mig.